Na een lange zoektocht viel hun oog op een membraanoverkapping. Misschien was dat wel wat, dus opdracht gegeven een 3D ontwerp te maken. Naarmate de 3D vorm zich ontwikkelde, hoe blijer en enthousiaster ze werden. Het bouwen kon ze niet snel genoeg gaan. Het resultaat is gewaagd, een nieuw jaren dertig stijl huis gemengd met strakke tuin en een organische vorm doek. Het kan echt prima samen.

De Kolibri heeft op vele plekken gestaan. We gebruiken dan een vast grondplan, zoals alle standaard systemen een grondplan hebben. Ondanks het erin draaien van de grondschroeven staat het stormvaste systeem in enkele uren. Alleen de Kolibri heeft een staglijn aan de staartmast. Omdat scheerlijnen vervelend zijn proberen we ze te vermijden. Bij wintervaste systemen ontkomen we er niet aan, dan worden ze toegepast bij de langere masten.

Als lokatie was het conferentiecentrum en hotel De Ruwenberg in St. Michielsgestel super, zie https://www.ruwenberg.nl/. Prachtige plek, adembenemende ambiance en zorgzaam personeel.

 

Is 14 dagen ontwikkeld en gebouwd. Deze eerste 3D overkapping van WOFF diende ter bescherming van het kunstwerk van Erwin Wurm (Telekinetically bent VW Van).
De vorm doet denken aan een vogel. Het systeem heeft daarom de naam Kolibri gekregen en is door de opdrachtgever in de openingstoespraak tot ‘het kunstwerk boven een kunstwerk’ verheven.

De Kolibri heeft in 2011 gedurende 3 maanden dienst gedaan als bescherming van de nieuwe Opel Ampera. Als scene voor de introductie van deze Europa primeur is het Louwman Museum gekozen. Gedurende drie maanden lang zijn Europese autojournalisten op bezoek geweest om de Ampera te bewonderen en op de gevoelige plaat vast te leggen. De Kolibri is een knipoog naar de toekomst, daarom zijn we toen ook door Opel uitgenodigd. Stel het doek zou met solar panels elektriciteit kunnen opwekken, dan zou deze design overkapping de Ampera zo van energie kunnen voorzien. Dat was in 2011 echt wel revolutionair.

Komt nog

Naast RVS316 masten heeft WOFF altijd behoefte gehad aan aluminum masten. Ze zijn licht, functioneel en mits goed beschermd ook duurzaam. De eerste masten kwamen uit de maritieme wereld, ALU bootmasten met een (1) groef, niet beschermd en lastig leverbaar. In 2008 is het eerste eigen profiel ontworpen en beschikbaar gekomen. Versterking van het profiel werden met stalen binnenbuizen gedaan. Door de galvanische werking beperkte dit de levensduur. In 2013 is WOFF V2 ontwikkeld en in gebruik genomen. De versterking vormt nu een integraal deel van het profiel. In 2016 is de functie van de 4 langsgroeven essentieel verbeterd, daarnaast is WOFF V3 ca 30% sterker en 40% stijver dan WOFF V2. Dit profiel is alleen verkrijgbaar via WOFF concept partners (zie WOFF systems™).

Het WOFF V3 model is in Europa beschermd.

Het eerste (demo) systeem met de nieuwe ALU mast (WOFF V3). Dit SOLTIS92 doek is open (je kunt er nog doorheen kijken) maar watert toch af. Het bijzondere is dat de doeknaden gelast zijn. Het voordeel … er komt geen vuil meer in de naad. De masten zijn in het echt vervangen door de nieuwe ALU V3 mast.

Aanvulling met een 2de systeem. Deze hangt boven de nieuwe eettafel. Beide zeilen geven een spannend en mooi open middengebied en daarom komt nog voldoende licht in het huis naar binnen.

Naar het ontwerp van canvas-architect Dré Wapenaar (www.drewapenaar.nl) is deze zeven-vlak-tent verder uitgewerkt, gebouwd en gepresenteerd. Nagenoeg onmogelijk maar dit prototype is in een maand gebouwd (engineering, zeilmakerij, constructie, assemblage en bouw). Dan is WOFF op z’n sterkst. Het doel was een gereed protoptype voor de eventbeurs EVENT2014. Het is de basis geweest voor de verdere ontwikkeling. Deze revolutionaire tent, is PELLEX genoemd. Vraag maar eens bij Tentworx (www.tentworx.nl) na waar de naam vandaan komt …….

Wellicht het mooiste en het meest indrukwekkendste project van WOFF Engineering. Onder beheer van de directie gebouwd voor de Stichting Vrienden van het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal (SVRS). Het systeem heeft helaas de herfststorm van 28 okt 2013 niet doorstaan. Windstoten van 11 Bft waren teveel, ook voor diverse daken van het gebouw overigens. In goed overleg heeft de directie besloten het systeem niet te herbouwen.

WOFF houdt van uitdagingen. Een project in Rusland. De bomen moesten bewaard blijven, dus dan de zeilen er maar omheen ontwerpen. Zonder de logistieke hulp van de Nederlandse opdrachtgever, de interieur architect Herman Peters (www.pdg-group.eu/nl) was een kans op slagen van dit project nihil geweest. Op tijd materiaal in Rusland krijgen is al een uitdaging (was ook niet gelukt) maar tooling terugkrijgen moet je vergeten. Het werken met lokale bouwteams is ook erg boeiend, zij spreken geen Engels en wij geen Russisch. Gelukkig sprak de projectleider (een ingenieur) vloeiend Engels. Een onvergetelijk avontuur …..

Dit 3-seizoenensysteem bestaat uit 2 delen (bar en podium) die met tussenstukken verbonden zijn.
De tussenstukken kunnen eenvoudig verwijderd worden waardoor meer zon en lucht toegelaten wordt in voor en najaar.
De bar en het personeel zijn beschermd tegen UV, wind en regen, terwijl de gasten in een behaaglijke en sfeervolle omgeving verblijven.

…. of we van uitdagingen houden. Ik dacht het wel, in 2011 is het zomersysteem gebouwd. De lokatie is een serieuze uitdaging, als er wind is, is het daar in extreme. De snelheid zwelt aan op het water en komt dan zo het terras in. Bescherming tegen wind, regen en inkijk. Voor het winterseizoen hadden ze nog niets, 1 jaar iets anders geprobeerd en toch maar weer voor een serieuze oplossing van WOFF systems gekozen. Zo hebben de rokers ook een mooi beschut plekje in de winter. Wat is het toch genieten daar op die fantastische plek. Zeker een aanrader, zie hetbosch.com

Het demo systeem bij WOFF zelf. In 2004 is hier als demo een oprolbaar systeem gebouwd. Deze stormvaste oplossing bleek nooit ingerold te worden behalve in de winter. Goede oprolbare systemen zijn complex, gevoelig en moeten goed doorontwikkeld zijn. Daar zat niet de uitdaging voor WOFF. De techniek van 3D gevormde doeken bracht meer, veel meer. Meer vrijheid van vorm, functie en comfort. Dus oprolbare systemen vielen bij WOFF van de radar. Pas in 2012 is het oprolbare systeem vervangen door deze spectaculaire 3D membraanoverkapping. Na liefst 7 ontwerpen is een keuze gemaakt.

Onder deze design overkapping is het heerlijk toeven, droog of uit de zon aan tafel zitten elk moment van de dag, of later op de dag lekker loungen in de zon. De privacy is gewaarborgd en het meubilair blijft droog en schoon. Regen watert af naar tevoren gekozen plekken. Verlichting, verwarming en geluid maakt de sfeer compleet. Deze extra buitenruimte is uniek en zorgeloos. Ze zijn stormvast tot 9 Bft. Wij zitten liever buiten dan binnen ….. maar niet bij storm.

In de winter is het doek in 10 minuten verwijderd. Dan is het tijd voor onderhoud van het doek en het systeem. Zeilstructuren krijgen nogal wat te verduren en moeten in het voorjaar er weer top uitzien. Laat het voorjaar, de zomer en de herfst maar komen !!

Twee enorme overlappende doeken boven een podium, gelegen achter de duinruggen van Renesse. Het systeem heeft RVS verstaagde aluminium masten van 7m lengte. De membraanoverkapping draagt enorm bij aan de gezellige sfeer en de gastvrijheid van deze uitzonderlijke camping. Of het nu zonnig is of typisch Hollands weer, daar is altijd wat te doen. Zie julianahoeve.nl Genieten maar !!